Rôzne druhy čajov…
OVOCNÉ ČAJE….
Sú vhodné pre celú populáciu, najmä pre deti, pretože neobsahujú teín, ani žiadne povzbudzujúce látky. Okrem toho neobsahujú žiaden pridaný cukor, ani kalórie. Sú produkované na čistej prírodnej báze a je ich možné piť bez obmedzenia. Ideálne hasia smäď a výborne osviežujú. Najviac obsahujú vitamín C, ktorý pôsobí preventívne proti prechladnutiu. Jednotlivé vylúhované komponenty sa dajú zjesť, nakoľko je to sušené ovocie. Na aromatizovanie sa používajú prírodné, alebo vo veľmi malom množstve prírodne identické aromatické prísady, ktoré sú zdraviu celkom neškodné. Často sa ovocné čaje obohacujú ďalšími kúskami ovocia alebo byliniek.
ZELENÝ ČAJ…. Zelený čaj– nápoj bohov, čaj mladosti, čaj večného života Takéto prívlastky si zaslúži čaj kvôli jeho širokému spektru látok obsiahnutom v zelenom čaji. Všeobecne sa uznáva priaznivý vplyv pitia zeleného čaju najmä pri týchto ochoreniach: Fluorid spevňuje kosti, zabraňuje osteoporóze a chráni zubnú sklovinu. Skludňuje cievny systém, mierni kŕče, rozširuje cievy, podporuje krvný obeh a srdečnú činnosť. Zelený čaj ma povzbudzujúce účinky na ľudský organizmus. |
|
Postup pri výrobe zeleného čaju Čína, Japonsko, Vietnam, Tchaj-wan, India, Srí Lanka, Nepál |
|
Zber | v Číne sa čajové lístky zbierajú ručne od februára a to najčastejšie T+2 – terminály pupeň a dva listy. V Japonsku je zber strojový. |
Zavädnutie | nazbierané čajové lístky sa nechávajú zavädnúť v bambusových košoch alebo plátoch. Pri niektorých druhoch sa tento krok vynecháva |
Zohriatie | prudkým zohriatím čajových lístkov sa zničia fermentačné (oxidačné) enzýmy, ktoré spôsobujú fermentáciu (oxidáciu). Robí sa to na veľkých panviciach, v peciach alebo sparením (Japonsko). Roluje sa buď ručne (vybrané čínske čaje) alebo v roleroch |
Sušenie | sušenie sa robí vo veľkých panviciach, vo vyhrievaných rotujúcich bubnoch, na slnku alebo v peciach |
Triedenie | v Číne sa triedi často ručne, ale aj strojovo |
Z čoho sa skladá zelený čaj Tajomstvom úspechu zeleného čaju je jeho zloženie. Čaj obsahuje takmer 130 chemických látok, z ktorých najznámejšie sú: Alkaloidy – kofeín, theofilyn, theobromin. Tieto látky pôsobia na organizmus povzbuzújuco a stimulačne. Minerály a stopové prvky: Triesloviny – v zelenom čaji je asi 120 doposiaľ zistených trieslovín. Znižujú rýchlosť vstrebávania kofeínu, ktorý je v zelenom čaji. Výrazne spomaľujú proces starnutia buniek. Vitamíny: |
ČIERNY ČAJ….
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Jeden z nich je kofeín (v čaji teín), ktorý je v čaji zastúpený približne 4%. Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Čierny čaj obsahuje flór a niektoré minerálne látky, napr. draslík. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť. Ak lúhujeme čierny čaj 2-3 minúty, uvoľňuje sa do nálevu kofeín, ktorý povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje krvný obeh a srdce. Ak čaj lúhujeme 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľnia sa triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia. Upokojujú črevá a žalúdok, podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodárne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky. |
||
Postup pri výrobe čierneho čaju: |
Zber | najčastejšie sa zbiera T+2 – terminály pupeň a dva listy |
Zavädnutie | nazbierané čajové listy sa rozprestrú na zemi alebo bambusových plátoch a nechajú sa v tieni zavädnúť. Zavädnutie trvá podľa vlhkosti vzduchu 8 až 18 hodín. Počas zavädnutia sa z čajových listov odparí 50 až 60% vody. Lístky zmäknú a zvláčnejú. |
Rolovanie | roluje sa najčastejšie strojovo (v roleroch). Pri samotnom rolovaní sa naruší bunková štruktúra a šťava z listov sa dostane na vzduch, kde začne oxidovať. Zároveň sa čajové lístky zvinujú, čo má významný vplyv na chuť, aj samotný vzhľad čaju. |
Fermentácia | prebieha za vyššej vlhkosti vzduchu na fermentačných stoloch alebo priamo na zemi. Čajové listy sú rozložené v tenších vrstvách a celý proces fermentácie trvá pri teplote do 28oC niekoľko hodín. |
Sušenie | za vyšších teplôt v peci, na veľkých panviciach, príp. prúdením horúceho vzduchu. Sušením sa zastaví proces fermentácie a zníži sa obsah vody v čajových listoch na minimum. |
Triedenie | po usušení sa čajové lístky preosievajú, zbavujú zbytkov vetvičiek a triedia podľa veľkosti listu. Na triedenie sa často používa špeciálny preosievací stroj. |
Zdroj: www. tee.sk
Posted on 8. novembra 2010, in Bylinkáreň. Bookmark the permalink. 2 komentáre.
ahoj !!!!!!!!!!!!!:):):):):):):):):):)
jakakrjeiuthz
ahoj 😆 vitaj!