Rôzne druhy čajov…

OVOCNÉ ČAJE….

Sú vhodné pre celú populáciu, najmä pre deti, pretože neobsahujú teín, ani žiadne povzbudzujúce látky. Okrem toho neobsahujú žiaden pridaný cukor, ani kalórie. Sú produkované na čistej prírodnej báze a je ich možné piť bez obmedzenia. Ideálne hasia smäď a výborne osviežujú. Najviac obsahujú vitamín C, ktorý pôsobí preventívne proti prechladnutiu. Jednotlivé vylúhované komponenty sa dajú zjesť, nakoľko je to sušené ovocie. Na aromatizovanie sa používajú prírodné, alebo vo veľmi malom množstve prírodne identické aromatické prísady, ktoré sú zdraviu celkom neškodné. Často sa ovocné čaje obohacujú ďalšími kúskami ovocia alebo byliniek.

 

ZELENÝ ČAJ….

Zelený čaj– nápoj bohov, čaj mladosti, čaj večného života Takéto prívlastky si zaslúži čaj kvôli jeho širokému spektru látok obsiahnutom v zelenom čaji.

Všeobecne sa uznáva priaznivý vplyv pitia zeleného čaju najmä pri týchto ochoreniach:
Vysoký krvný tlak, diabetes, infekčné ochorenia, zubný kaz, prevencia rakoviny, zvýšený cholesterol. Odvar zo zeleného čaju pomáha liečiť cukrovku. Má priaznivé účinky proti trombóze, mŕtvici, infarktu.

Fluorid spevňuje kosti, zabraňuje osteoporóze a chráni zubnú sklovinu. Skludňuje cievny systém, mierni kŕče, rozširuje cievy, podporuje krvný obeh a srdečnú činnosť. Zelený čaj ma povzbudzujúce účinky na ľudský organizmus.


Postup pri výrobe zeleného čaju

Čína, Japonsko, Vietnam, Tchaj-wan, India, Srí Lanka, Nepál
Zber v Číne sa čajové lístky zbierajú ručne od februára a to najčastejšie T+2 – terminály pupeň a dva listy. V Japonsku je zber strojový.
Zavädnutie nazbierané čajové lístky sa nechávajú zavädnúť v bambusových košoch alebo plátoch. Pri niektorých druhoch sa tento krok vynecháva
Zohriatie prudkým zohriatím čajových lístkov sa zničia fermentačné (oxidačné) enzýmy, ktoré spôsobujú fermentáciu (oxidáciu). Robí sa to na veľkých panviciach, v peciach alebo sparením (Japonsko). Roluje sa buď ručne (vybrané čínske čaje) alebo v roleroch
Sušenie sušenie sa robí vo veľkých panviciach, vo vyhrievaných rotujúcich bubnoch, na slnku alebo v peciach
Triedenie v Číne sa triedi často ručne, ale aj strojovo

Z čoho sa skladá zelený čaj

Tajomstvom úspechu zeleného čaju je jeho zloženie. Čaj obsahuje takmer 130 chemických látok, z ktorých najznámejšie sú:

Alkaloidy – kofeín, theofilyn, theobromin. Tieto látky pôsobia na organizmus povzbuzújuco a stimulačne.
Flavonoidy – najvýznamnejšia skupina sú katechíny. Najdôležitejší z nich je epigalokatechingalat (EGCG) – má preventívny účinok proti rakovine, chráni pred srdcovými a cievnymi chorobami. Má schopnosť zabraňovať šíreniu rôznych vírusov v ľudskom tele.

Minerály a stopové prvky:Grafika 093.jpg
Draslík – je účinný pri detoxikácii, vplýva na správne fungovanie mozgu a nervov
Fluór – chráni pred zubným kazom
Horčík – spevňuje kosti a posilňuje zuby
Mangán – posilňuje metabolizmus, kosti. Spaľuje tuky, aktivuje dôležité enzýmy
Vápnik – posilňuje kosti
Zinok – podieľa sa na tvorbe bielych a červených krviniek a pri delení buniek
Železo – pomáha vstrebávaniu kyslíka do krvi
Saponiny – chránia pred plesňami a ukladaním tuku, znižujú hladinu cholesterolu
Silice – pôsobia povzbudzujúco a uvoľňujúco. Vplývajú na vôňu čaju.

Triesloviny – v zelenom čaji je asi 120 doposiaľ zistených trieslovín. Znižujú rýchlosť vstrebávania kofeínu, ktorý je v zelenom čaji. Výrazne spomaľujú proces starnutia buniek.

Vitamíny:
B1 – chráni nervy, podieľa sa na zásobovaní mozgu energiou
B2 – pomáha odbúravať tuk a cukor
B3 – podieľa sa na látkovej výmene cukrov, tukov, bielkovín
B7 – pomáha rastu buniek, vlasov, kože
C – posilňuje imunitný systém a chráni pred voľnými radikálmi
E – spomaľuje starnutieK – je dôležitý pri látkovej výmene kostí, väziva a správnom fungovaní pečene a ľadvín a taktiež pri zrážanlivosti krvi.
Vitamín P v spojení s vitamínom C prispieva k hromadeniu kyseliny askorbovej a tým posilňuje odolnosť organizmu voči infekčným chorobám.

ČIERNY ČAJ….

Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Jeden z nich je kofeín  (v čaji teín), ktorý je v čaji zastúpený približne 4%. Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Čierny čaj obsahuje flór a niektoré minerálne látky, napr. draslík.
Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť. Ak lúhujeme čierny čaj 2-3 minúty, uvoľňuje sa do nálevu kofeín, ktorý povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje krvný obeh a srdce. Ak čaj lúhujeme 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľnia sa triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia. Upokojujú črevá a žalúdok, podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodárne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.

Postup pri výrobe čierneho čaju:

Zber

najčastejšie sa zbiera T+2 – terminály pupeň a dva listy
Zavädnutie nazbierané čajové listy sa rozprestrú na zemi alebo bambusových plátoch a nechajú sa v tieni zavädnúť. Zavädnutie trvá podľa vlhkosti vzduchu 8 až 18 hodín. Počas zavädnutia sa z čajových listov odparí 50 až 60% vody. Lístky zmäknú a zvláčnejú.
Rolovanie roluje sa najčastejšie strojovo (v roleroch). Pri samotnom rolovaní sa naruší bunková štruktúra a šťava z listov sa dostane na vzduch, kde začne oxidovať. Zároveň sa čajové lístky zvinujú, čo má významný vplyv na chuť, aj samotný vzhľad čaju.
Fermentácia prebieha za vyššej vlhkosti vzduchu na fermentačných stoloch alebo priamo na zemi. Čajové listy sú rozložené v tenších vrstvách a celý proces fermentácie trvá pri teplote do 28oC niekoľko hodín.
Sušenie za vyšších teplôt v peci, na veľkých panviciach, príp. prúdením horúceho vzduchu. Sušením sa zastaví proces fermentácie a zníži sa obsah vody v čajových listoch na minimum.
Triedenie po usušení sa čajové lístky preosievajú, zbavujú zbytkov vetvičiek a triedia podľa veľkosti listu. Na triedenie sa často používa špeciálny preosievací stroj.

Zdroj: www. tee.sk

Reklamy

Posted on 8. novembra 2010, in Bylinkáreň. Bookmark the permalink. 2 komentáre.

  1. ahoj !!!!!!!!!!!!!:):):):):):):):):):)

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: