Popis jednotlivých druhov ovocia použitých v čajoch a ich liečivých účinkoch:

Ananas - horúce ovocie do babičkiných čajov. Arónia - ovocie do horúceho čaju.Čajové ovocie - broskyňa. Babičkin ovocný čaj.Ocovné brusnicové čaje. Čaje s brusnicov.Černica - účinky černice v čaji.Ovocný čaj s obsahom čiernych ríbezlí.

Ananás

ananas1

Doporučený pri srdečných ochoreniach. Čaj s ananásom má vysoký obsah enzýmov, najmä bromelínu. Tieto enzýmy pomáhajú pri uzdravovaní, zmierňujú rozličné zápaly a zlepšuje trávenie. Čaj s ananásom urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva. Odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy. Pomáha pri črevných poruchách a hnačke. Odstraňuje starecké škvrny. Zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme. Okrem vitamínu B12 a E poskytuje aj ostatné vitamíny, minerálne a stopové látky.

Arónia

aronia1

Plody arónie – malvičky – majú vysoký obsah vitamínu C, ďalej obsahujú vitamíny skupiny B a provitamín A. Zvláštnosťou týchto plodov je vysoký obsah rutínu v rôznych formách, ktorý pomáha upevňovať a rozširovať cievy. Vyrábajú sa z neho lieky proti arterioskleróze, vysokému tlaku a chorobám žalúdka a žlčníka. Majú tiež vysoký obsah cenných minerálnych látok ako je vápnik, železo, bór, jód, meď, molybdén a ďalšie. Obsahujú vzácne protiplesňové a protibakteriálne látky. Ich účinok možno porovnať s účinkom propolisu. Preto sa plody arónie nekazia, neplesnivejú a nehnijú. Čaj s aróniou pomáha liečiť poruchy štítnej žľazy, pôsobí protisklerotický, zlepšuje pružnosť a priepustnosť ciev.

Broskyňa

broskyna2

Veľmi priaznivý pomer sodíka a draslíka povzbudzuje prácu obličiek. Zinok obsiahnutý v broskyniach sa zúčastňuje na najrôznejších procesoch látkovej premeny v organizme, jeho nedostatok spôsobuje napríklad neúplné odbúravanie alkoholu z krvi. Posilňujú imunitný systém, priaznivo pôsobia na krvitvorbu, spevňujú tkanivo, podporujú prečistenie a regeneráciu zažívacieho a lymfatického systému, udržujú bunky a tkanivá mladé a pružné.

Brusnica

brusnice

Sú najlepšou prevenciou pred ochoreniami močového mechúra a ľadvín, keďže nedovoľujú baktériám preniknúť a usadzovať sa na močovom mechúre. Brusnice sú totiž bohatým zdrojom vitamínov C a K a spolu s obsiahnutými polyfenolmi fungujú ako efektívny antioxidant. Obsahujú tiež kyselinu citrónovú, jablčnú, benzoovú a šťaveľovú, magnézium, kalcium, mangán, fosfor a sodík. Výborne účinkujú aj proti hnačke, skleróze, bolestivej menštruácii, zubnému kazu a vďaka vysokému obsahu vitamínu C aj proti chrípke.

Černica

cernica

Černice posiľňujú imunitný systém, pomáhajú pri hemeroidoch, kŕčových žilách a spomaľujú rozvoj zápalu slizníc, pomáhajú pri nervozite a posiľňujú proti stresu. Brusnicové čaje sú vhodné pri nachladení, reumatizme, opuchoch, vysokom krvnom tlaku a ateroskleróze. Brusnicové čaje pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi, majú čistiace účinky na krv, znižujú horúčku. Šťava z tohoto ovocia pomáha i pri zachrípnutí. Podporuje imunitu, zastavuje krvácanie, dezinfikuje tráviaci a močový systém.

Čierne ríbezle

cierne-rybezle

Čierne ríbezle sú zdrojom vitamínov, vrátane vitamínu “E”, známeho ako “likvidátor voľných radikálov”, ktorí pôsobí aj antikarcinogénne ako prevencia. Sú v nich obsiahnuté flavóny pôsobia proti arterioskleróze, nachladnutiu a pri problémoch s črevami. V čaji napomáhajú sekrécii rôznych štiav. Sú bohaté na beta-karotén, biotín, vitamín C a E. Zabraňujú infekcii močových ciest. Čaje s čiernymi ríbezľami prinášajú uľavu pri zápale. Sú výborným zdrojom draslíka.

Bazový čaj. Čierna baza v ovocnom čaji.Liečivé účinky čučoriedok.Hruška v čaji. Ovocné čaje s kúskami ovocia.Lahodný jablkový čaj s kúskami jabĺk.Kúsky jahôd v ovocnom čaji babičkin ovocný čaj.Čaj z malín. Liečivé účinky malín v ovocnom čaji.

Čierna baza

baza-cierna

Pôsobí ako analgetikum (trojklanný nerv, chrbtica a kĺby), protizápalové účinky. Dozreté plody bazy čiernej obsahujú organické kyseliny, antokyánové farbivá, vitamíny A a C, alkaloid samburín a tiež cholín, ktorý sa považuje za účinný liek proti skleróze. Čajové produkty z bazy čiernej pôsobia pri ľahkých nervových ochoreniach, pri ischiase a regulujú trávenie.

Čučoriedky

cucoriedka

Čučoriedka má mimoriadne vysoký obsah karoténov, ktoré priaznivo pôsobia na imunitný systém a chránia bunky pred baktériami a voľnými radikálmi. Čaje s čučoriedkou majú vysoký podiel vitamínu C, ako aj tanínu (trieslovina), ktorý má protizápalové účinky. Biologické látky z čučoriedok sa rýchlo dostávajú do krvného obehu a majú vitalizujúce, antistresové a omladzujúce účinky. Čučoriedkové čaje pomáhajú aj pri znižovaní hmotnosti. Proti hnačkám a črevným parazitom, revitalizuje cievne steny a regeneruje očnú sietnicu.

Hruška

1235403284hruska

Spevňuje cievne steny, pôsobí močopudne, pri žalúdočných potiažach a pri poruchách srdečnej činnosti. Obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry. Hruškové čaje majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok. Ich plody alebo šťava sa používajú v ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku. Varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám. Hrušky prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné poruchy trávenia.

Jablko

jablko

Diétny pokrm reguluje zažívanie, ktorý má vysoký obsah draslíka. Jablkový čaj regeneruje a očisťuje organizmus, znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a je účinné pri bolestiach a závratoch hlavy.

Jahoda

jahoda1

Ma močopudný účinok, použiť pri infekčných hnačkách, zlepšuje metabolizmus, pôsobí proti reumatizmu a znižuje lámavosť vlásočnic. Obsahujú mangán, ktorý účinkuje ako afrodiziakum. Jahody v čaji takisto urýchľujú látkovú výmenu a dodávajú vitamíny E a C, ktoré viažu voľné radikály. Sú tradičným diuretikom a prinášajú úľavu pri reumatizme a dne. Jahodové čaje zvyšujú sexuálnu vzrušivosť.

Maliny

1235403308maliny

Znižujú horúčku, pôsobí potopudne, vhodná pri rekonvalescencii. obsahujú kyselinu ellagovú – silný antioxidant, ktorý má preukázané účinky v prevencii proti vzniku rakoviny. Malinové čaje pôsobia preventívne pri zdravotných ťažkostiach akými sú chudokrvnosť, hypoglykémia, vysoký krvný tlak, nevoľnosť pri cestovaní, žalúdočné vredy, bolestivá menštruácia, hnačka, hnisavá infekcia, či nedostatočný krvný obeh. Vďaka obsahu biotínu maliny zlepšujú lesk a pružnosť vlasov, prispievajú ku kráse našej pleti a nechtov.

Vynikájúci ovocný čaj s mangom. Ovocný čaj z marhúľ a jeho účinky. Liečivý pomarančový čaj - babičkin ovocný čaj. Rakytník a jeho blahodárny účinok v čaji. Unikátny slivkový ovocný čaj pre potešenie. Horúa višňa a jej čajový efekt pre labužníkov.

Mango

mango

Mango obsahuje veľa vitamínov C, E a karoténov ktoré chránia bunky pred negatívnym vplyvom voľných radikálov a predčasným starnutím, vitamín A chráni kožu a sliznice, vitamíny skupiny B pôsobia proti stresu, upokojujú nervy a zlepšujú spánok. Mango v čaji odvodňuje organizmus a preto je vhodný pri redukcii a v prevencii srdcovo – cievnych ochorení. Prítomné minerálne látky oživujú farbu vlasov a pokožky a pomáha pri poruchách zraku a šerosleposti.

Marhuľa

marhula1

Obsahujú kyselinu listovú, pantoténovú a betakarotén, ktoré brzdia procesy starnutia a uľahčujú regeneráciu buniek. Marhuľové čaje zlepšujú náladu a odstraňujú únavu a poruchy sústredenia. Podporujú imunitný systém buniek a chránia ich pred vplyvom voľných radikálov. Čaje s marhuľami rýchlujú tvorbu buniek. Pomáhajú regulovať krvný tlak. Majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny. Sú výborným zdrojom železa. Majú priaznivý vplyv na sliznicu pľúc silných fajčiarov. Pôsobí na koronárny systém na krvotvorbu a činnosť pečene.

Pomaranč

1235411079pomaranc1

Obsahujú viaceré biologicky účinné látky, vlákninu, vitamíny C a karotény , minerálne látky – horčík, draslík, fosfor, vápnik a flavonoid rutín. Tieto látky posilňuje imunitu, znižuje cholesterol, chráni organizmus pred voľnými kyslíkovými radikálmi, čiže sú vysoko účinné v prevencii civilizačných ochorení ako sú ateroskleróza, onkologické ochorenia, cukrovka. Citrusy sú nízko kalorické a preto sú vhodné pri redukčných diétach, prečisťujú črevá, upravujú a stabilizujú črevnú flóru, stimulujú tvorbu hormónov, prítomné flavonoidy pomáhajú pri kŕčových žilách a vláknina pri hemoroidoch. Prítomná kyselina listová podporuje krvotvorbu, znižuje hladinu rizikového homocysteínu, u detí pôsobí ako rastový stimulátor, zabraňuje rázštepu chrbtice a poškodenie plodu počas vnútromaternicového života.

Rakytník

rakytnik

Protirakovinotvorné účinky, pomáha liečiť pľúcne, pečeňové a zažívacie potiaže, hojí sliznicu a reguluje krvný obeh. Plody sa používajú preventívne ako ochrana pred infekciami a v čase rekonvalescencie. Účinné látky v čaji posilňujú zrak, pôsobia proti skleróze a spomaľujú proces strnutia. Veľa minerálnych látok je aj v listoch a sú pre organizmus ľahko prijímateľné napríklad vo forme čaju. Vysoký obsah oleja v šupkách a hlavne v semenách svojím špecifickým zložením nenasýtených mastných kyselín je výnimočný a detoxikuje organizmuz.

Slivka

slivka

Zlepšuje krvný obeh, regeneruje pečienku, ladviny, dnu a reumatiznus, pôsobí ako prírodne preháňadlo, spomaľuje starnutie. Ideálne spojenie vápnika a fosforu pôsobí blahodárne na posilnenie kostí a pomáha tráveniu.

Višňa

visna

Látky obsiahnuté vo višni zosilňujú účinok ostatných zložiek a sú dodávateľom prírodných farbív (anthokyanov a flavónov) pre organizmus. Višňové čaje – účinky: Pôsobí preventívne proti angíne a kašľu, pomáha lepšie spať, zmierňuje reumatické ťažkosti a bolesti spojené s prechladnutím, uľahčuje potenie – pri dne napomáha vylučovaniu potu a moču, upokojuje nervy.

Koreniny v čajoch:

Koreniny do čaju. Škoricový čaj. Badyánový čaj pre Vaše zdravie. Liečivé účinky kardamónu a vlastnosti v čaji. Zázvor - ďumbier v čajoch deduškovo tajomstvo. Vlastnosti a účinky anýzu v čaji.

Škorica

skorica

Podporuje trávenie, zlepšuje látkovú výmenu, odstraňuje zápach z úst, prospieva pleti, lieči astmu, alergie a choroby krvi, v čaji pomáha pri prechladnutí, vyčerpanosti a poruchách koncentrácie, pôsobí proti nafukovaniu, podporuje chuť do jedla.

Badyán

badyan

Toto korenie pôsobí naozaj na všetky zmysly! Badyán je nielen pastvou pre oči, ale pôsobí aj na vaše zažívacie problémy, nadúvanie, kŕče a žalúdočné koliky. Voči vašim žalúdočným problémom je naozaj priateľský. V ľudovom lekárstve sa osvedčil pri liečbe koliky a tiež ako dochucovadlo liekov proti kašľu.

Kardamon

kardamon

Kardamon bolo vzácne a drahé korenie a liečivo známe už starým Grékom a Rimanom. Sú to vrásčité semená z 1 – 2 cm dlhých vajcovitých toboliek tropického kríka “kardamovníka obecného”, patriaceho medzi rodinu zázvorovitých. Pôvodom je z Indie a Cejlónu. Kardamon v čaji má priaznivé účinky na zažívanie, pôsobí proti žalúdočným problémom (pálenie záhy), považuje sa za afrodiziakum, tonizuje, má antiseptický a diuretický účinok. Starobylí Egypťania žuvali kardamonové semienka ako čistič zubov, Gréci a Rimania ich používali ako parfém a Indovia považovali Kardamon za liek na tučnotu.

Zázvor – Ďumbier

zazvor

Zázvor je na slovensku známy ako Ďumbier. Pochádza z Indie a Číny, kde bol známy predovšetkým v medicíne a do Európy sa dostal v 9. storočí, kde sa stal tak populárnym, že bol na každom stole ako soľ a čierne korenie. Používa sa v lekárstve pri poruchách trávenia, v malých množstvách lieči bolesti žalúdka, zvyšuje vitalitu u oboch pohlaví. Čaj so zázvorom je vynikajúcim liekom proti nachladnutiu, má zahrievajúci účinok.

Anýz

anyz

Pôvodnou domovinou anýzu je Európa a teplejšie oblasti Ázie. Táto bylina patrí do rovnakej rodiny spolu s kmínom, fenyklom a kôprom. Anýz je účinný liek proti kašľu, nachladnutiu a pri liečení ochorení dýchacích ciest. Obsahované látky totiž rozpúšťajú usadený sekrét, pomáhajú vykašliavaniu a uvoľňujú nosné dutiny. Liečebný efekt anýzu v čaji je najviac v boji z nachladnutím a infekčnými chorobami posílnený antibiotickými vlastnosťami, pôsobí hlavne proti niektorým druhom baktérií. Anýzové semeno sa hodí pre liečbu respiračných ochorení i pre deti, pretože je to bylina s veľmi šetrným pôsobením. Anýz zlepšuje trávenie, pôsobí proti plynatosti a stymuluje laktáciu. Anýzový čaj povzbuzuje celý tráviaci proces, zlepšuje chuť do jedla, pôsobí proti plynnatosti a uvolňuje krče v zažívacom trakte.

Jeho dezinfekčný a antibakteriálny účinok je dobrou prevenciou proti infekčních ochoreniam tráviacej sústavy, môžeme ho užívať aj pri otravách jedlom, alebo pri hnačkových ochoreniach a kolikách

Fruktóza – Ovocný cukor

Jednoduchý cukor sa vstrebáva pomalšie, čím pomáha udržať stálu hladinu cukru v krvi. “Cukrovkári – DIAbetici“. Je zastúpená v ovocí a v mede. Najviac ho nájdeme v zrelom čerstvom ovocí. Je 1-3-krát sladší ako biely cukor. Použiť ho môžeme všade tam, kde aj biely cukor, len s tým rozdielom, že ovocný cukor je pomocníkom pri regenerácii organizmu.

Reklamy

Posted on 8. novembra 2010, in Bylinkáreň. Bookmark the permalink. Pridaj komentár.

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: