Maté….

Maté – Cezmína paraguajská (lat. Ilex paraguariensis) je „posvätná“ rastlina z Južnej Ameriky, pôvodne rastúca v štátoch Paraguaj, Argentína, Uruguaj a Brazília. Ide o krovinu dorastajúcu až do výšky 15 metrov. Listy sú oválne s mierne zubatým okrajom 5 – 10 cm dlhé a 4 – 5 cm široké. Rastlina má malé biele kvety, plody podobné brusnici a kvitne od októbra do decembra a plody má od marca do júna.
Juhoamerickí Indiáni poznali maté odpradávna, ale Európania sa s ním prvýkrát stretli až vďaka Krištofovi Kolumbovi. Zistil, že tento nápoj bol podávaný veľmi často na privítanie návštevníkov. A tí boli chuťou aj účinkami zeleného zlata Indiánov nadšení. Priviezli ho do Európy, kde sa čaj maté stal rýchlo obľúbeným nápojom.
Pozornosť mu začali venovať až jezuiti v roku 1578, ktorí sa v Južnej Amerike usadili a začali cezmínu pestovať na plantážach, kým domorodí Indiáni si dovtedy vystačili s divoko rastúcimi stromami. Juhoamerickí Indiáni považovali maté za posvätnú rastlinu. Verili, že im dodáva zázračnú silu, preto mali vo zvyku pomaly a dlho prežúvať zelené listy stromu alebo večer ho popíjali pri ohni, aby tak nabrali silu na ďalší deň.

Spracovanie Maté
Na čaj sú vhodné mladé lístky zo stromu, ktoré sa aj s vetvičkami rozložia na zem. Okolo sa zapáli oheň, ktorý spôsobí prvotné praženie. Potom sa vetvičky sušia a usušené sa hádžu v zemi do jám a nahrubo rozdrvia. Ďalej sa drvia, odstraňujú vetvičky, sušia až nakoniec sa po niekoľkonásobnom drvení a preosievaní miešaním dostane zelene maté. Ak sa ešte praží, vzniká maté pražené.

Obsah kofeínu v maté je 6,5%, čo je asi 0 1,5% viac ako v káve alebo v čaji. Okrem kofeínu obsahuje viac ako 20 aminokyselín, vitamíny B1, B2, C, minerálne látky ako magnézium, mangán, vápnik, železo, fosfor. Maté je veľkým zdrojom živín. Obsahuje okrem vitamínov a minerálov aj cholin, inozitol a antioxidanty.

Účinky Maté
• zabraňuje vytváraniu kyseliny mliečnej a tým únave, pomáha pri strese a záťaži

• zvyšuje a posilňuje imunitu, urýchľuje dobu liečby
• ukľudňuje nervový systém, podstatne zlepšuje spánok
• znižuje krvný tlak, uvoľňuje periférne cievy
• pomáha pri detoxikácii tela, vyplavuje škodliviny z tela
• upravuje trávenie a chuť do jedla, pomáha pri zápchach, slúži k úprave a pravidelnosti peristaltiky
• znižuje príznaky alergických reakcii – senná nádcha
• posilňuje telo aj myseľ, zlepšuje pamäť, urýchľuje myslenie, spôsobuje aktivitu a lepší výkon. Spomaľuje starnutie a znižuje telesnú teplotu
• upravuje hladinu cukru v tele a hladinu cholesterolu v krvi

 

 

Reklamy

Posted on 8. novembra 2010, in Bylinkáreň. Bookmark the permalink. Pridaj komentár.

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: