A zasa čaje :)….

Keďže je čas, kedy na nás lezie všetko možné i nemožné….našla som pre vás zopár receptíkov, aby ste sa pred tými potvorkami (baktériami) chránili 😀 Každý z nás pozná určite čaje. V obchodoch nám ponúkajú rôzne druhy, ovocné, bylinkové, na prevenciu a liečenie rôznych chorôb. Ak ste si cez leto nazbierali dostatočnú zásobu byliniek, alebo si chcete nejakú zmes pripraviť doma, pre vás sú určené tieto riadky. Možno vám pomôžu práve v tomto sychravom, chladnom zimnom období.

Vitaminózny čaj – bylinkový odvar
plod ruže – šípka, koreň púpavy

Do 200 ml vriacej vody pridáme čajovú lyžičku z každej drogy. Necháme vylúhovať 20 minút a precedíme. Do záparu pridáme jednu až dve čajové lyžičky citrónovej šťavy. Osladíme medom.
Prevencia proti prechladnutiu

Čaj na prechladnutie I. – bylinkový odvar
kvet rumančeka, kvet lipy, list mäty piepornej

Do 400 ml vody pridáme jednu čajovú lyžičku každej drogy. Varíme 3 minúty a necháme lúhovať 15 minút a precedíme. Užívame trikrát denne po 120 ml pred jedlom. Odvar pijeme s 1 acylpyrínom. Chorý sa dobre zakryje, aby sa vypotil. V ťažších prípadoch opakujeme procedúru po 4-5 hodinách.
Možné komplikácie : Acylpyrín treba užívať opatrne pri žalúdočných a dvanástorníkových vredoch.

Čaj na prechladnutie II. – bylinkový odvar
kvet lipy, vňať paliny, koreň ihlice, kvet rumančeka

Do 400 ml vody pridáme jednu čajovú lyžičku každej drogy. Varíme 3 minúty a necháme lúhovať 15 minút a precedíme. Užívame trikrát denne po 120 ml pred jedlom. Pri prechladnutí s teplotou.

Čaj na prechladnutie III. – bylinkový odvar
kvet lipy, vňať materinej dúšky, koreň ihlice, plod ruže – šípka

D 400 ml vody pridáme jednu čajovú lyžičku každej drogy. Varíme 3 minúty a necháme lúhovať 15 minút a precedíme. Užívame trikrát denne po 120 ml pred jedlom.
Pôsobí pri prechladnutí s teplotou.

Čaj na prechladnutie IV – bylinkový odvar
po 10 dielov kvetu lipy, kvetu rumančeka a koreňa ihlice, 3 diely vňati paliny, 7 dielov kvetu bazy čiernej

Do 400 ml vriacej vody pridáme jednu polievkovú lyžicu zmesi. Varíme 3 minúty a necháme lúhovať 15 minút a precedíme. Užívame trikrát denne po 120 ml pred jedlom.

Čaj na prechladnutie V. – bylinkový odvar
po 10 dielov kvetu lipy a kvetu rumančeka, 2 diely vňati paliny, 3 diely vňati repíka, 6 dielov kvetu bazy čiernej

Do 400 ml vriacej vody pridáme jednu polievkovú lyžicu zmesi. Varíme 3 minúty a necháme lúhovať 15 minút a precedíme. Užívame trikrát denne po 120 ml pred jedlom. Odvar môžeme vypiť celý a potom sa chorý zakryje vo vyhriatej posteli. Pred vypitím odvaru môžeme si urobiť kúpeľ alebo dať si nohy do horúcej vody.

Anízový čaj – bylinkový odvar
1 lyžička anízových plodov

Rozdrvené anízové plody zalejeme 1/4 litrom vriacej vody a necháme 10 minút luhovať. Scedíme a osladíme medom. Denne vypite najviac päť šálok. Prináša úľavu pri kašli.

Čaj na rozpúšťanie hlienov – bylinkový odvar
40 g vňate tymianu, 30 g skorocelových listov, 10 g koreňa prvosienky, 20 g anízu

Vrchovatú polievkovú lyžicu zmesi zalejeme ¾ litrom vriacej vody a necháme 10 minút lúhovať. Precedené pijeme denne 4 šálky. Bylinky v zmesi podporujú rozpúšťanie hlienov a uľahčujú vykašliavanie z dýchacích ciest.

Prieduškový čaj – bylinkový odvar
50 g listov skorocelu kopijovitého, 20 g ibišového koreňa, 20 g vňate pľúcnika lekárskeho, 10 g vňate prasličky roľnej

Polievkovú lyžicu zmesi zalejeme pol litrom vriacej vody. Precedený nálev pijeme horúci, prisladený medom 3-4-krát denne po šálke. Je dobrý pri zápalových procesoch v prieduškách aj pri dráždivom a astmatickom kašli, lebo upokojuje sliznicu.

Čajová zmes proti nachladnutiu – bylinkový odvar
5 dielov kvetu lipy, 5 dielov kvetu bazy, 4 diely kvetu ibišteka, 4 diely kvetu vňate hluchavky, 3 diely kvetu divozelu, prvosienky a plodu šípky.

Dve až tri polievkové lyžice zmesi zalejeme 3/4 litra vriacej vody a prikryté necháme lúhovať 15 minút. Mierne vychladené ochutíme citrónom a medom. Pijeme v priebehu dňa. Zmes je vhodná ako prevencia proti nachladnutiu a chrípke.

Zázvorový čaj – bylinkový odvar
čajová lyžička zázvoru

Čajovú lyžičku zázvoru dajte do šálky, zalejte 2 dl vriacej vody a nechajte päť minút lúhovať. Čaj pite horúci aj so zázvorom, môžete si ho osladiť. Pomáha pri chrípke.

Púpavový med – sirup
240 kvetov púpavy, 1 1/8 litra vody, 1 kg cukru, 1 pomaranč, 2 citróny.

Kvety púpavy vložíme do vody a necháme prejsť varom. Potom dáme nádobu na 24 hodín do chladu. Na druhý deň precedíme jej obsah cez plátno a pridáme cukor. Varíme zvoľna hodinu za občasného miešania. Asi v polovici prilejeme šťavu z jedného pomaranča a dvoch citrónov. Akonáhle med rôsolovatie tak masu vlejeme do pohárov. Používame ako včelí med na sladenie čaju a podobne. Používa sa pri prechladnutí.

Sirup z cibule
cibuľa, med, citrón

Sirup získame tak, že do pohára nastrúhame cibuľu, zmiešame ju s medom a šťavou z citróna, necháme hodinu uležať a potom precedíme cez plátno. Je skvelý pri prechladnutí a infekcii dýchacích ciest.

Cibuľový čaj – bylinkový odvar
1/2 cibule

Cibuľu pokrájame na drobno a povaríme 5 minút v jednom litri vody. Osladíme medom. Prostriedok proti kašľu.

Cukríky proti kašľu – sirup
Hrsť lipového kvetu, hrsť materinej dúšky, 100 g medu, 120 g kockového cukru, šťava z jedného citróna.

Hrsť lipového kvetu, hrsť materinej dúšky uvaríme veľmi silný nálev ( bylinky sparíme vodou a necháme 10 minút lúhovať ). Dve lyžice nálevu zmiešame s medom, kockovým cukrom a citrónovou šťavou. Varíme na miernom ohni asi 40 minút ( kým kvapka na tanieri nezačne tuhnúť ). Z potravinárskej fólie alebo alobalu nastriháme štvorce a do ich stredu dávame lyžičkou kopček horúcej hmoty. Vyrobíme cukríky, ktoré po vychladnutí uložíme do uzavretej nádoby aby nezvlhli.

Skorocelová šťava – sirup
Skorocelové listy, cukor

Natrhané listy umyte, osušte a presypte cukrom. Natlačte do pohára a nechajte stáť do druhého dňa. Potom uvoľnenú šťavu riadne vytlačte. Možno používať ihneď, 1 lyžička 3 krát denne. Liek proti kašľu.

Skorocelový sirup II – sirup
Skorocel, 1/4 litru vody, 1 dl žitnej pálenky, 1/4 cukru.

Umyté listy pokrájame a napcháme do litrového pohára. Zalejeme žitnou a horúcou prevarenou vodou. Necháme stáť asi 24 hodín. Prekvapkanú tekutinu uvaríme spolu s cukrom a horúcu naplníme do tmavej fľaše. Po vychladnutí uchovávame v temne a chlade. Neotvorený vydrží aj niekoľko mesiacov. 1 lyžička 3 krát denne. Vhodný pri ochorení horných dýchacích ciest a suchom kašli.

Cesnaková šťava – zeleninová šťava
Niekoľko strúčikov cesnaku.

Strúčiky posekáme na tenké plátky, zalejeme ich medom a necháme stáť 2-3 hodiny. Vyextrahovanú šťavu zlejeme. Po čajových lyžičkách celý deň. Pôsobí pri kašli, nádche a boľavému hrdlu.

Reklamy

Posted on 8. novembra 2010, in Bylinkáreň. Bookmark the permalink. Pridaj komentár.

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: