Ríbezľa Čierna ( Ribes Nigrum)
Odrody čiernych ríbezlí sa do povedomia pestovateľov dostali po druhej svetovej vojne. Ríbezľa je drevitý ker, s mnohými výhonkami, ktorý dorastá do výšky 1-1,5 metra. Plodmi sú bobule, usporiadané v strapci. Rastlina má prenikavú arómu. Kvety sú usporiadané v strapci, v ktorom je od 5-15 kvetov. Čierne ríbezle patria medzi najcennejšie druhy ovocia z hľadiska obsahu nutričných látok. Už pri konzumácii 50g čerstvého ovocia, nahradíme dennú dávku vitamínu C. Z minerálnych látok obsahuje napr. Ca, Fe, Mg, K, I a z vitamínov A, B1, B2, ale najmä E a P, C.
Používa sa:
– pri chronických zápaloch močových ciest
– pri infekčných zápaloch dýchacích ciest
– pri hnačke
– pri látkovej výmene
– pi zápaloch v krku a v ústnej dutine
– pri liečbe Dny a reumatologických ochoreniach
Z listov ríbezle čiernej varíme vyníkajúci čaj, proti hnačkám a z plodov varíme chutný džem alebo omáčku 😀 😀 😀
Zdroj: časopis Jasnovidka
Posted on 23. apríla 2010, in Bylinkáreň. Bookmark the permalink. Pridaj komentár.
Pridaj komentár
Comments 0