Ríbezľa Čierna ( Ribes Nigrum)

Odrody čiernych ríbezlí sa do povedomia pestovateľov dostali po druhej svetovej vojne. Ríbezľa je drevitý ker, s mnohými výhonkami, ktorý dorastá do výšky 1-1,5 metra. Plodmi sú bobule, usporiadané v strapci. Rastlina má prenikavú arómu. Kvety sú usporiadané v strapci, v ktorom je od 5-15 kvetov. Čierne ríbezle patria medzi najcennejšie druhy ovocia z hľadiska obsahu nutričných látok. Už pri konzumácii 50g čerstvého ovocia, nahradíme dennú dávku vitamínu C. Z minerálnych látok obsahuje napr.  Ca, Fe, Mg, K, I a z vitamínov A, B1, B2, ale najmä E a P, C.

Používa sa:

– pri chronických zápaloch močových ciest

– pri infekčných zápaloch dýchacích ciest

– pri hnačke

– pri látkovej výmene

– pi zápaloch v krku a v ústnej dutine

– pri liečbe Dny a reumatologických ochoreniach

Z listov ríbezle čiernej varíme vyníkajúci čaj, proti hnačkám a z plodov varíme chutný džem alebo omáčku 😀 😀 😀

Zdroj: časopis Jasnovidka

Posted on 23. apríla 2010, in Bylinkáreň. Bookmark the permalink. Pridaj komentár.

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

%d blogerom sa páči toto: